De 5 gezondheidsvoordelen van noten

  1. Het eten van noten beschermt het hart

Het eten van noten beschermt het hart en het cardiovasculaire systeem. Notenconsumptie is in verband gebracht met ongeveer 30 procent kleiner risico op hart- en vaatziekten (Aune 2016). Noten bevatten bijvoorbeeld onverzadigde vetten, plantaardige eiwitten, arginine, antioxidanten, polyfenolen en vezels, die allemaal gunstig werken tegen risicofactoren voor hartziekten. Notenconsumptie verlaagt ook het totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden, en verbetert de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL-cholesterol. 

  1. Noten helpen enigszins bij gewichtsbehoud

Noten bevatten veel vet en calorieën, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veroorzaken ze geen gewichtstoename, in plaats daarvan is gebleken dat het consumeren van noten een omgekeerd effect heeft op gewichtstoename en het risico op obesitas (Eslami 2019). Het vetpercentage van het lichaam kan dalen, vooral wanneer noten worden gegeten in plaats van minder gezond voedsel (Guarneiri 2020). Noten veroorzaken gevoelens van verzadiging en houden honger op afstand; bovendien is opgemerkt dat 5-30 procent minder van de calorieën die ze bevatten daadwerkelijk worden geabsorbeerd (Gebauer 2016Baer 2018). 

  1. Noten eten verlaagt het risico op diabetes

Het consumeren van noten is in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2 in bevolkingsonderzoeken (Aune 2016). In de gecontroleerde PREDIMED-studie werd opgemerkt dat het risico op het krijgen van diabetes type 2 52 procent lager was voor degenen die 30 gram noten per dag aten als onderdeel van een mediterraan dieet in vergelijking met degenen die zich aan het controledieet hielden (Salas-Salvadó 2011). Het eten van noten wordt ook aanbevolen voor mensen met diabetes, omdat de consumptie van noten de regulering van de bloedsuikerspiegel verbetert en de behoefte aan bloedsuikerverlagende medicijnen kan verminderen.

  1. Het eten van noten behoudt de cognitieve functie

Tijdens een vier jaar durende studie werd opgemerkt dat degenen in de groep die een mediterraan dieet volgden met de opname van noten beter presteerden bij geheugentests (Valls-Pedret 2015). In een ander Chinees onderzoek werd opgemerkt dat degenen die minstens 10 gram noten per dag aten een 40 procent lager risico hadden om te lijden aan een slecht cognitief niveau (Li 2019). De beste noten voor het geheugen zijn waarschijnlijk walnoten.

  1. Het eten van noten voorkomt degeneratieve ziekten van het zenuwstelsel

Volgens een cohortstudie en meta-analyse heeft de consumptie van noten een sterk verband met een lager risico om te sterven aan neurodegeneratieve ziekten (van den Brandt 2015). Het beschermende effect kan worden verklaard door de goede vetten en antioxidanten die de noten bevatten, evenals noten die een positief effect hebben op het microbioom van de darm. Bovendien heeft dit laatste een positieve invloed op de hersenen.

Share: