De allerbelangrijkste vitamine voor het afweersysteem

De belangrijkste vitamine voor het immuunsysteem is vitamine D. Uit onderzoek blijkt dat een lage vitamine D-status een algemeen verschijnsel is in heel Europa. In alle leeftijdsgroepen is een tekort aan vitamine D vastgesteld.

Vooral in de late herfst, tijdens het winter- en lenteseizoen, lopen mensen het risico een tekort te ontwikkelen. Vooral in Noord-Europa is het erg moeilijk om via de zon in hun behoefte aan vitamine D te voorzien.

Higher levels of vitamin D help our immune system function efficiently. There are a number of published studies that show that higher blood levels of vitamin D give a stronger and normal immune system.

Lage waarden in Europa

In Europa wordt in de eerste plaats aanbevolen dat kinderen vitamine D-supplementen slikken, maar velen zien nu in dat het voor iedereen belangrijk is om het hele jaar door extra vitamine D-supplementen te slikken, ook voor volwassenen. Het wordt aanbevolen om bloedwaarden hoger dan 50 ng/ml te hebben, zodat vitamine D kan bijdragen aan een goed en normaal immuunsysteem.

Om dergelijke waarden te bereiken, moet men in Europa meestal extra supplementen nemen, aangezien er slechts een paar maanden per jaar zijn waarin de zon ons kan helpen voldoende vitamine D in de huid te vormen.

Je hebt elke dag zo veel nodig

Om het optimale niveau van de belangrijkste vitamine voor het immuunsysteem te bereiken, hebben de meeste volwassenen ongeveer 50µg vitamine D per dag nodig in de periode van september tot mei.

Als u het hele jaar door beschermd bent tegen de zon, moet u het hele jaar door vitamine D-supplementen nemen.

Body weight and size are also crucial to how much vitamin D you need daily. For people who are shorter and thinner, a daily dose of 35µg may be sufficient. Larger and more overweight people may need as much as 80µg of vitamin D daily.

Als we binnen deze aanbevelingen blijven, is vitamine D zeer veilig als voedingssupplement. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA stelt dat het veilig is om tot 100µg vitamine D per dag in te nemen.


Probeer nu Vitamine D3 50µg – 300 capsules
Slechts €24,95 voor 10 maanden voorraad!
Reguliere prijs € 49,90

Energievitamine B12


1 capsule bevat

Vitamine D3

50 μg (1000%*)

*% dagelijkse waarde


Lees hier over een ander supplement uit ons assortiment: Betere gezondheid met Magnesium Plus.

Share: