Fida helpt in Oekraïne en aan de Oekraïense grenzen

Suomen Terveysravinto Oy doneerde aan Fida International voor humanitaire hulp toen de oorlog in Oekraïne begon. We interviewden Janne Harjukoski, een van Fida’s werknemers, over hun hulp in Oekraïne.

Hallo Janne! Kunt u zich eerst kort even voorstellen?

OK. Ik ben dus Janne Harjukoski, oorspronkelijk uit Finland, maar op dit moment woon ik in Osijek, Kroatië, met mijn vrouw. We hebben ook twee volwassen kinderen die in Finland wonen. Ik werk als coördinator van Fida’s Roma Outreach Mission en mijn werkgebied omvat twaalf verschillende landen in Oost-Europa. Sinds het uitbreken van de oorlog helpen we bij verschillende grensovergangen in Oekraïne.

Kun je ons iets meer vertellen over waar je dit werk hebt uitgevoerd en wat voor werk je daar doet?

Zodra de oorlog begon, gingen we naar de hongaars-Oekraïense grens om de Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Daar hielpen we hen om zich bij de nationale autoriteiten te registreren en voorzagen we hen van voedsel en andere basisbenodigdheden. Wij bij Fida voeren ons werk ook uit in samenwerking met onze partnerorganisaties in Oekraïne en bij de grensovergangen in Hongarije, Moldavië en Slowakije. 

Met Karpaten Elämä ja Valo (lett. “Leven en Licht”, een Roma-missie) en inspiratiecentrum helpen we de lokale bevolking en intern ontheemden in Oekraïne. De eerste is actief in West-Oekraïne en biedt humanitaire hulp aan degenen die de grens nog niet hebben kunnen oversteken. De laatste van zijn kant opereert in Shepetivka, dat in het binnenland ligt, ten oosten van de westelijke grens. Voor de oorlog was de plaats het centrum van de Roma’s, maar functioneert nu als een opvangcentrum voor alle Oekraïners. Het opvangcentrum dient niet alleen als noodverblijf, maar helpt ook mensen uit Oost-Oekraïne te evacueren en over te brengen naar Roemenië, waar ze manieren kunnen vinden om vooruit te komen.

Als we aan de Hongaarse grens werken, hebben we de Hongaarse Roma-missie en de baptisten als onze partners. De kantoren van de Hongaarse Roma-missie zijn omgevormd tot opvangcentra waar vluchtelingen die naar de grens komen naartoe kunnen gaan. Op dit moment dient het als een langdurige lodge voor ongeveer 200 mensen. Sommige vluchtelingen zijn er alleen voor een kort verblijf, maar de meerderheid blijft langer. Ook zijn de Hongaarse baptisten de belangrijkste arrangeurs aan een van de Oekraïense grenzen, en Fida ondersteunt hun werk daar.

In Slowakije werken we aan de Oekraïense grens met een van de kerken die met ons samenwerken. De gehuurde accommodatiefaciliteiten daar bieden plaats aan 60 personen. Fida biedt maaltijden aan voor de vluchtelingen die er verblijven. De kerk waarmee we samenwerken heeft partners in Duitsland en Tsjechië, die vluchtelingen komen ophalen, daarheen brengen en hen helpen met verschillende praktische zaken waar ze hulp bij nodig hebben zodra ze op hun bestemming aankomen. Slowakije dient ook als een plaats van waaruit humanitaire hulp per vrachtwagen naar verschillende distributiepunten in Oekraïne wordt vervoerd.

Mijn motto is: goede relaties ontstaan in vredestijd. Dan, als er crises komen, kunnen we snel reageren, omdat het netwerk al bestaat. Wij van Fida hebben dit ontzettend belangrijk gevonden.

Kun je je ervaringen beschrijven en wat voor soort dingen je daar hebt gezien toen je mensen hebt geholpen?

Sinds het begin van de oorlog, toen we mensen aan de grens ontmoetten, hebben we vooraan gezeten om de dwaasheid en absurditeit van oorlog te zien. Veel vluchtelingen hebben hun verhalen gedeeld: hoe ze alles zijn kwijtgeraakt, hoe hun huizen zijn gebombardeerd en hoe de mannen zijn gebleven en nu vechten voor hun land. Kortom, de plaatsen die ze hebben verlaten, liggen in puin. Het is moeilijk om zulke verhalen te horen; ze maken je verdrietig. Toen we in Moldavië waren, ontmoetten we een weesmeisje wiens ouders omkwamen bij de bomaanslag in hun woonplaats. Ze stak de grens over met de hulp van bepaalde mensen met wie ze close is. Aan de andere kant versterken dit soort schokkende verhalen de wens om deze mensen te helpen. Zelf wil ik er in ieder geval alles aan doen om iedereen te helpen die Oekraïne moet verlaten en degenen die daar blijven.

Is er een bijzonder gedenkwaardige ontmoeting die u met ons wilt delen?

Ja. Op een gegeven moment waren we op een grenspunt in Zahony, Hongarije, waar we mensen verwelkomden die met de trein arriveerden. Er was een dame met haar zoontje en ik ging ze helpen. Ik droeg hun tassen, praatte met de dame en ze vertelde me dat ze op weg waren naar Boedapest. Ik hielp ze met gratis kaartjes naar hun bestemming en ook eten zodat ze konden eten. Hierna leidde ik ze naar hun trein naar Boedapest. Toen ze met haar kind in de trein stapte, barstte ze in tranen uit, omhelsde me en zei: “Heel erg bedankt voor wat je doet voor de mensen in Oekraïne.” Hoewel onze gedeelde tijd kort was, deed ik wat ik kon om hen te helpen, en dat vond ze enorm belangrijk. Ze voelde dat we deelden – en zijn – in de pijn, het lijden en de pijn van de Oekraïners. Die ontmoeting zal ik me de rest van mijn leven herinneren.  

Hoeveel Oekraïense vluchtelingen bereikt Fida’s Ukraine Emergency Aid?

Dit is een van de moeilijkste vragen omdat het zo moeilijk is om het te meten. Ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat onze hulp duizenden mensen bereikt, en daarmee bedoel ik directe hulp. Dan zijn er nog meer mensen die we indirect helpen. We zijn dus in staat om een enorme hoeveelheid mensen te bereiken en het werk is nog niet af.

Wat zouden wij Europeanen kunnen doen om de Oekraïense vluchtelingen te helpen en Oekraïne te steunen?

Veel mensen in heel Europa vinden deze vraag erg actueel, vooral omdat er zoveel Oekraïense vluchtelingen in hun land zijn aangekomen. Ik denk dat iedereen de Oekraïners met open armen kan ontvangen, hun liefde en zorg kan tonen, en – de Oekraïense cultuur kennende – de vluchtelingen zich welkom moeten voelen. Ieder van ons kan iets praktisch en concreets bedenken dat we voor de vluchtelingen kunnen doen; ga bijvoorbeeld boodschappen met ze doen of neem deel aan het werk dat verschillende organisaties en kerken al doen voor die Oekraïners die in uw land zijn aangekomen.

Een andere goede manier om te helpen is om organisaties zoals wij die de vluchtelingen helpen financieel te ondersteunen. Dergelijke organisaties kennen de huidige en dringende behoeften omdat ze daar zijn waar dit allemaal gebeurt. Organisaties hebben nog steeds donaties nodig omdat het conflict nog niet tot een einde is gekomen. En zelfs als het morgen eindigt, zal er nog een lange reis te gaan zijn voordat alles weer normaal kan worden. Er zijn dus euro’s nodig.

Fida International, opgericht in 1927, is een Finse, op geloof gebaseerde organisatie die werkt aan humanitaire hulp, gemeenschapsontwikkeling en wereldwijde missies in maximaal 50 landen. 

U kunt doneren aan Fida’s Ukraine Emergency Aid via MobilePay, bankoverschrijving of sms. Meer informatie vindt u hier: Donate emergency relief to conflict-affected people – Humanitarian aid – Fida

Share: